Çocuğumuz Kıskanıyorsa Ne Yapmalı?

Büyük sıpa küçük sıpayı kıskanmıyorsa ne ala. Eveeeeett peki ya kıskanıyorsa? "Çocuğum Kıskanıyor Mu?" yazısında bunu anlamanın yollarını konuştuk. Eeee şimdi ne yapacağız. Aşağıda da bunu kolaylaştırmanın yollarını, bu durumla başetmede bize yardımcı olabileceğini düşündüğüm çözümleri bulacaksınız. Başarabilmek mümkün olur mu bilmiyorum ama yapabileceğimiz en güzel yöntem çocuğumuzun yeni gelen bebekle bir köşeye atılacağı his ve kaygısından uzaklaştırabilmek. Daha önce iyi ilişkiler kuran süper bir ikili olduğumuz çocuğumuzla hayatımıza  yeni bir telaş, bir aktivite eklendiği eve yeni bir oyun arkadaşı geldiği hissi kazandırabilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Aslında kıskançlık duygusunun önlemini 2. çocuk ailemize katıldığında değil ondan çok daha önce almaya başlamalıyız. Köklü, sağlıklı, samimi bir ilişki kurabilmek diğer çocuğumuzla aramızdaki güven duygusunun sağlamlığı çocuğumuzda yeni gelen kardeşle değişen düzeninin ona karşı eksilen yada değişen bir duygu olmadığına emin olmasına katkı sağlar bence. "Eyvah kardeş" yerine "hoşgeldin yeni kardeş beni annemden ayıracaksın değil anneme babama ve bana eşlik edeceksin bize keyif ver bakalım diyebilen bir çocuğunuz olması dileğiyle...  yani yeni çocuk fikrine kendi yaşam düzenimizi psikolojimizi eşimizi hazırlarken çocuğumuzu da bu plana dahil etmeli ve önemsemeliyiz. Aman ha hazırlık dediysem sakın kardeşin olsun mu seni hep seveceğim gibi üstü kapalı bir rekabet ortamına sürüklemekle falan değil sadece samimi samimi samimi lişkilerle...


Kardeşini Kıskanan Çocuklarımız için Ne Yapabiliriz?
 

  • Çocuğunuza kardeşini kıskandığı için kızmayın. Çünkü çocuğunuz kardeşini kıskanıyorsa önemli olan sizin ona karşı tutumunuz ve onun bu duygusuyla nasıl başa çıktığıdır. Öncelikle kabul edilmesi gereken bunun normal bir duygu olduğudur. Çocuğunuzun anlaşılmaya ihtiyacı vardır. Dolayısıyla onun duygularını anlayıp bunları ona söylersek,  bu durum hem onu anladığımızı göstermemize  hem de onun kıskançlık duygusuyla başa çıkmasına yardımcı olur. Örneğin: “Kızgın olduğunu biliyorum; ama kardeşine zarar vermek bir işe yaramayacak,” deyip sonra da “Seni de kardeşini de seviyorum,” diye ekleyebilirsiniz. 
     
  • Öncelikle anne-baba olarak sizin, rahat olmanız gerekiyor. Kardeşini kıskanacak diye endişelenirseniz, çocuğunuz bunu hisseder ve daha gergin olabilir.
  • İkinci çocuk olduktan sonra; anne-babanın, kendi aralarında işbölümü yapmaları ve babanın desteği çok önemlidir. Böylece anne babası tarafından artık eskisi kadar sevilmediğini düşünen çocuğunuzla sürekli ilgilenebilirsiniz.
     
  • Çocuğunuza, “Kardeşin doğdu; ama sana olan sevgimizde ve ilgimizde azalma yok.” mesajını vermelisiniz. Bunu sadece söyleyerek değil, aynı zamanda ona özel zaman ayırarak, birlikte ortak faaliyetler yaparak ve ona sorumluluk vererek yapabilirsiniz. 
     
  • “Endişelenme, seni de kardeşin kadar seveceğiz.” cümlesi ne kadar iyi niyetli olsa da çocuk için bir rekabet ortamı yaratır ve anne-babanın sevgisi için kardeşle yarışmasına yol açar. 
     
  •  Aile yakınlarını, sadece yeni kardeşle ilgilenmemeleri konusunda uyarmalıyız.
     
  •   Küçük kardeş için söylenen “Ne kadar yaramaz, sürekli beni yoruyor. Ben seni daha çok seviyorum.” gibi sözler büyük çocuk tarafından inandırıcı bulunmayacaktır. Bu durum çocuğunuzun size olan güvenini sarsacaktır.
     
  •  Bebeğe, sürekli “bebek” diye hitap etmek yerine, adıyla hitap etmek, “benim” değil, “bizim” diyerek söz etmek daha iyi olur.
     
  • Büyük çocuğu, küçük kardeşinden, zarar verecek kaygısıyla uzaklaştırmaya çalışmak en büyük hatalardan biri olur. Fakat birlikte oldukları zamanlarda onları sürekli gözünüzün önünde tutmanız olası bir kötü durumu engelleyecektir.
     
  • Kıskanmasın diye büyük çocuğa aşırı hoşgörülü olmak, durumu kötüleştirecektir. 
     
  • Küçük kardeşle ilgili işlerde, çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz. 
     
  • Kardeşinin doğumuyla birlikte çocuk hemen anaokuluna gönderilmemelidir. Bu, kıskançlığı artırdığı gibi, okulla ilgili sorunlar yaşamasına da yol açabilir. Aynı zamanda bu durum çocuğun “Beni okula gönderiyorlar, onlar evde oynuyorlar,” gibi düşüncelere kapılmasına yol açabilir. Fakat anaokuluna zaten giden bir çocuğun da kardeşi doğduğu için anaokulundan alınmaması gerekir. Arkadaşlarıyla vakit geçirip oynayacağı, sevildiğini hissettiği başka bir ortamda bulunması çocuğun kıskançlık duygusuyla başa çıkmasında yardımcı olur.
     
  • Her şeyin eşit değil, adil olunmasına çalışılmalıdır. Eşit zaman ayırmak yerine, her çocuğa gereksinimine göre zaman ayırmak gerekir. Sevginizin eşit olduğunu göstermek yerine, her çocuğa sadece kendine özel bir sevgi duyulduğunu göstermek daha doğru olacaktır. Örneğin çocuklarınızla paylaşımlarınız ve birlikte yaptığınız etkinlikler, ilgi alanları doğrultusunda olursa onlara ayıracağanız vakit eşit olmasa da bu çocuğunuzu mutlu etmeye yetecektir.
     
  •  Ailenin bütün olduğu duygusu herkes tarafından hissedilmelidir. Bu nedenle ailece, birlikte etkinlikler yapılmalıdır. Alışveriş, piknik vb.
     
  •  Kardeşler arasında kıskançlık hissettiğinizde; onları birbirinden uzaklaştıracak değil, yakınlaştıracak ortamlar yaratın.
     
  • Kardeşler arasındaki kıskançlık, ne kadar yoğun olursa olsun, ayrı kaldıklarında birbirlerini özlerler. Bu da ilişkileri bazen bozuk olsa da, aslında birbirlerini çok sevdiklerini gösterir.
     
  •  Çocuğunuzla kardeşi olmadan yaptığınız şeyleri yapmaya devam ederseniz yaşanan kıskançlığı en aza indirebilirsiniz

.

Unutmayın ki kardeş kıskançlığı her çocuğun yaşayacağı normal bir duygudur. Önemli olan sizin çocuğunuzu anlamanız ve bu duyguyla başa çıkarken ona yardımcı olabilmenizdir.
 "Eyvah kardeş" yerine "Hoşgeldin kardeş, biliyorum beni annemden ayırmayacaksın.  Anneme babama ve bana eşlik edeceksin, hadi bize keyif ver bakalım" diyebilen bir çocuğunuz olması dileğiyle... Olur ya belki de der:))

Etiket :  Kardeş Kıskançlığı , anne baba yaklaşımı , Kıskanan çocuğa nasıl davranmalı 

0 yorum

Yorum Ekle

Yorumunuz

  1.