Çocuğunuz;
- Sessiz ve utangaç bir yapıdaysa,
- Yalnız kalmayı seviyorsa,
- Sevdiği bir etkinliğe kendini kaptırıp uzun süre vakit geçirebiliyorsa,
- Sıkça sorular soruyorsa,
- Öğrenmeye karşı meraklıysa,
- Bir şeyin nasıl olduğunu merak edip araştırıyorsa,
- Bir toplulukta kenarda oturmayı tercih ediyorsa,
- İnsanlar onun işine fazla karıştığında rahatsız oluyorsa,
- Kendini eğlendirecek uğraşları kendisi bulabiliyorsa,
- Çevresini gözlemliyor, dikkatle inceliyorsa,
- Sizin farkedemediğiniz detayları görüp size gösteriyorsa,
- Kontrol edilmekten rahatsız oluyorsa,
- Ona koyduğunuz kurallar üzerinde düşünüyor, bu kurallar üzerindeki düşüncelerini paylaşıyorsa,
- Aldığı sorumlulukları yerine getirme konusunda gayretliyse,
- Daha içedönük bir yapıdaysa,
gözlemci kişilik kıvılcımları gösteren bir çocukla başbaşasınız. Bu tipler sanırım hani söylediğimiz yaptığımız herşeyi sorgulayıp duran, çenesi kapanmayan, bazen verecek cevap bulamadığımızdan karşısında kekeleyip durduğumuz çocuklar oluyorlar. Birde benim kendi başına saatlerce vakit geçirmesine imrendiğim, odasında kendine mutlu olduğu bir dünya kuran kimseye ihtiyaç duymayan çocuk bu çocuk demek ki. Yani "Gözlemci Kişilik Özeelliği"ndeki çocuk. Şimdi de "Yürekten Anne Baba Olmak" kitabına bağlanıyor bu karakterin kullanma kılavuzunu öğreniyoruz.
Gözlemci Kişilik Özelliği ÖZzelliğinin İç Sesleri: "gözlemle, araştır, öğren, düşün" sözleri onları yönlendirir. Ayrıca bu çocukları bir konuda harekete geçirmek istiyorsanız konu hakkında merak uyandırmanız yeterli olacaktır.
Oyunları;
- Bireysel oyunlara yatkındırlar,
- Genellikle tek başına oyun oynarlar yada girdikleri grubun pasif üyesi olurlar,
- Duygularını anlama ve ifade ermede sıkıntı yaşarlar. Çünkü duygularını anlama ve ifade etmekte sıkıntı yaşarlar.
- Çoğu zaman sosyal yaşamdaki mücadeleden kaçarlar, kendi kabuklarına çekilirler.
- Gözlemci çocuklar kurdukları oyunları uzun süre devam etirir ve bozulmasından hoşlanmazlar. Oyunları daha az hareket gerektiren durağan oyunlardır.
- Bir oyuna dahil olmadan önce oyunu ve oyuncuları uzun süre gözlemlerler, ancak dışarıdan birisinin teşvikiyle oyuna katılırlar.
- Alıngan bir yapıları vardır. Bu nedenle oyundaki bir olumsuzlukta hemen kırılırlar ve oyun dışına çıkabilirler.
- Bu tarz çocukları sınıfa alıştırmanın en iyi yolu ikili dostluklarını kuvvetlendirmektir.
Desteklenmesi gereken yönleri:
- Olumlu düşünme ve iyimser bakış açısı,
- Empati kurabilme,
- Grup çalışması yapabilme, işbilriği kurabilme,
- PaylaÅŸma,
- İletişim becerileri,
Ebeveynlerine Öneriler:
- Çocuğunuzun merak ve öğrenme isteğini karşılayabileceği zengin öğrenme ortamlarını onun için hazırlayın. Etrafına araştırma yapacağı, inceleyeceği kitap, cd, ansiklopedi vb. kaynaklar bulunmasını sağlayın. Bu kaynakları inceledikçe size anlatmasını sağlayın.
- Genellikle başarma konusunda gayretli çocuklardır. Onların bu çabalarını destekleyin, olumlu sözlerle teşvik edin.
- Gözlemci kişilik eğilimineki çocuklar ön planda olmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden başarılarını farkettiğinizde liderliğe yada sınıf başkanlığı gibi öne olacağı işlere zorlamayın. Önde olacağı etkinliklere ihtiyaç duymazlar.
- Her şeyi anlamaya ve bilgi toplamaya çalışırlar. Çocuğunuzun size sıkca sorular sormanızı anlayışla karşılayın. Onlara ve doğru ne bilinçli cevaplar verin.
- Eğer siz dışa dönük bir yapıdaysanız katıldığınız sosyal ortamlarda çocuğunuzun da sizin gibi aktif olmasını beklemeyin. Çocuğunuzu sosyal ortamlara mutlaka yönlendirin fakat gittiğiniz her yere onunda sizinle beraber katılmak istememesini anlayışla karşılayın. Yada mesela birlikte gittiğiniz bir bayram ziyaretinde gözlemci çocuğunuz konuşmalara katılmayıp kenarda oturmayı tercih ediyorsa ona nezaket krallarının önemini aanlatın fakat ondan sizin gibi bolca konuşmassını beklemeyin.
- Çocuğunuzun hatalı br davranışında konuyu dallandırıp budaklandırmadan onunla net bir şekilde net bir şekilde konuşun ve beklentiinizi açıkca dile getirin.
- Anlaşabileceği kişilerle tanışabileceği ortamlar, etkinliker oluşturun. Yalnız bu etkinliklerin ilgisini çekeceği konularda olmasına dikkat edin.
- Herhangi bir konuda fikrini sormanız düşüncesine önem verdiğini söylemeniz ona kendini iyi hissettirecektir.
- Gözlemci kişilik eğilimineki çocuklar kendilerine ait eşyalarını ve kendi odalarını daha çok sahiplenirler. Onun özel hayatlarında kendince sahiplendiği şeylere ve özel alanlarına saygı gösterin. Odasına pat diye girip kendi oluşturduğu düzeni bozmamaya geyret edin. Odasında ondan habersiz düzenlemeler yapmayın.
- Çocuğunuza erken yaşlardan itibaren sosyal beceri kazanma, (merhaba, günaydın, nasılsınız, geçmiş olsun gibi sosyal ilgi sözcüklerini kullanma) nezaket eğitimi konularında özenle eğitin.
NOT: Çocuklarınızın erken yaşlarda izcilik, doğa sporları, resim, müzik, dans çeşitli spor dallarına katılmasını teşvik edin. Bu etkinlikler onların sosyal anlamda becerilerinin gelişmesine İNANILMAZ ketkı sağlayacak, çocuğunuzun bastırdığı duygularını dışa vurmasına yardımcı olarak onu rahatlatacaktır. Çocuklarınızla bilim müzelerine gidebilirsiniz. Ayrıca sinema filmi izlemeye bayılırlar. Sizde film izlemekte ona eşlik edip filmin konusu ve karakterler hakkında sohbet edebilirsiniz.
Gözlemci kişilik özelliği öne çıkan çocuğunuz varsa;
- Tek başına kaldığında sıkılmaz.
- Meraklıdır, canlı bir düşnce yapısı vardır.
- Yalnız başına kaldığında üretken olur.
- Yarıştan ve rekabetten hoşlanmaz, başkalarını etkilemek onun umrunda değildir.
- Sahip olduklarını kıymetini iyi bilir. Kendince ince bir mizah anlayışı vardır.
​Sanırım her ebeveyn yada benim gibi sizde çocuğunuzun bazı yönlerinden şikayetçi bazı yönlerinden de çok memnunsunuz. Acaba biz onların gözünde nasılız? Sanırım daha anlayışlı olabilme, onları olduğu gibi kabul edebilme konusunda ihtiyacımız olan tek şey empati.
1 yorum
Yorum EkleGerçekten yararlı bir yazı olmuş.Teşekkürler.
Yorumunuz